חיפוש
מוצרים
כתבות
כתבות/צמחי תבלין, מרפא ומאכל/גינת תבלין


גינת תבלין- גם אצלך בבית!

 

השימוש בצמחי תבלין הינו עתיק יומין והקמת גינת תבלין בחצר הבית היתה נפוצה ביותר גם בעבר הרחוק. בשנים האחרונות גוברת ההתעניינות בגידול צמחי תבלין לשימוש יומיומי, הן לתיבול, הן לחליטות והן לשימוש כצמחי מרפא. צמח תבלין טרי המשמש במטבח עם קטיפתו יהיה תמיד ארומטי יותר וטעים יותר מזה המיובש הנמכר בחנויות. בנוסף, צמחי תבלין מסוימים משמשים רק בהיותם טריים ואין נעים יותר מלגשת לגינה או למרפסת ולאסוף עלי תבלין בעת הכנת ארוחה.

 

גידול תבלינים בגינה מוסיף לה חיים ונוכחותם תורמת יופי, ניחוח ויתרונות נוספים. מגע אקראי בשיח תבלין בעת טיול בגינה יפיץ ניחוח רב.  צמחי תבלין רבים מהווים דוחי חרקים ומזיקים ושתילתם בקרבת צמחים אחרים תגן עליהם מפגיעתם- כך למשל נשתול שיחי רוזמרין, שום ושיבא בתוך גינת הירק ונוכל להמנע משימוש בקוטלי מזיקים כימיים.

בשל שימושם במטבח, מן ההיגיון יהיה לשתול את צמחי התבלין בקרבתו ובכך ליהנות מעשבי תבלין זמינים תמיד. למרות זאת, נרצה לפזר אותם גם בפינות שונות בגן, בשל הטעמים שפורטו.

כמעט כל צמחי התבלין זקוקים לאור שמש רב ולקרקע מנוקזת. יש להתחשב בכך בעת בחירת המקום לשתילתם. חלק גדול מהם לא זקוקים לכמויות מים גדולות במיוחד, וגם בכך נעוץ יתרון בשילובם בגן הביתי.

את צמחי התבלין ניתן לגדל ישירות בקרקע או בעציצים. גם מי שאינו בעל בית פרטי מוקף חצר יכול לגדל צמחי תבלין לשימוש ביתי במיכלים שבמרפסת או על אדן החלון. צמחי תבלין רבים יסתפקו גם בעציצים קטנים יחסית ומכאן שניתן לגדלם בכל מקום בו אור השמש מגיע אליו.

את צמחי התבלין ניתן לזרוע מזרעים באביב או בסתיו, ישירות באדמה או להנביטם לפני כן בכוסיות קטנות. צמחים רבים ניתן לרכוש במשתלה בצורתם הבוגרת וליהנות משיח מפותח ומתנובה מיידית ומהירה יותר.

מומלץ ביותר לאסוף זרעים של צמחי בר, כגון מרווה משולשת וקורנית הגדלים בטבע ולהביאם לגינת הבית. מינים אלה הינם מקומיים בעלי עמידות גבוהה והתאמה מושלמת לתנאי האקלים בארץ.

צמחי תבלין רבים ניתן לייבש ולהשתמש בהם גם בצורתם הלא טריה. כך לגבי רוזמרין, קורנית, אזוב, ריחן, פטרוזיליה ועוד. גם אם התבלין מיובש, עדיין ערכו רב יותר עבורכם וטעמו מוצלח יותר, כאשר מקורו בגינה הפרטית. צמחים רבים, גם אם רב שנתיים, יראו צימוח נימרץ יותר ועלים רבים יותר בעונות האביב והקיץ ולכן כדאי בעונת השפע לגזום את הצמחים ולתלות את הענפים הפוך (כך תישמר הארומה שלהם טוב יותר) במקום מוצל ויבש. את העלים היבשים ניתן לאכסן זמן רב, לפחות עד עונת התחדשותו של הצמח.

 

ניתן פה דוגמאות למספר צמחי תבלין נפוצים בעלי שימושים רבים במטבח:

פטרוזיליה- גדל בעיקר כחד שנתי. קיימים מינים שונים עם ארומה וטעמים מגוונים. משתמשים בעיקר בעלים, ובמין מסוים דווקא בשורש השיפודי הארוך. העלים עשירים בויטמינים וריחם חזק. נפוצה מאד במטבח הים תיכוני ומשמשת הן לתיבול תבשילים והן בצורתה הטרייה לסלטים. בעלת סגולות ריפוי רבות. הזריעה תיעשה בחודשי הסתו-חורף.

ריחן (בזיליקום)- חד או רב שנתי. בעל צימוח  מהיר ויכול להגיע לגובה רב. קיימים מינים שונים הנבדלים זה נזה גם בצבע העלים (מסגול לירוק) וגם בטעם, בריח ובעוצמתם. משמש לתיבול סלטים ולתבשילים שונים. נפוץ ביותר במטבח האיטלקי. בגינה יעזור בהרחקת מזיקים שונים ומומלץ לזריעה בקרבת עגבניות וצמחים נוספים ממשפחת הסולניים. זריעה מסוף החורף עד אמצע הקיץ.

רוזמרין- בן שיח שמקורו ים תיכוני וריחו החזק והטוב אופייני לגינות באזורנו. עמיד ביותר ובעל דרישות מים נמוכות. יכול לשמש צמח כיסוי טוב. משמש לתיבול אינספור מאכלים ומתאים במיוחד לאפיה וצלית מאכלי בשר. מצוין להרחקת מזיקים מגינת הירק ולכן שתילתו בקרבתה מומלצת מאד.

נענע- גם לנענע מינים רבים ושונים. משמשת בעיקר לחליטות תה, אך נהדרת גם לתיבול משקאות נוספים- מים קרים המוגשים עם ענף נענע יהיו תמיד טעימים, מרעננים ומרווים יותר. ניתן לשלבה גם בסלטים וקינוחים. זקוקה להשקיה סדירה ולכן מתאימה לגידול ליד מקור מים, למשל לצד הברז בחצר או במקום בו מטפטפים מי המזגן. הצימוח בעיקר בקיץ. עם בוא החורף נדמה שהנענע נעלמה, אולם באביב היא שבה בחזרה.

בהצלחה,

שירה כורם, משתלת קל-שתיל

בניית אתריםבניית אתריםעולם הגן - אתר הבית של משתלות וונדי וקלשתיל